Υπηρεσίες

ΤΕΣΤ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ


Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πρωτοανακαλύφθηκε στο στομάχι ασθενών με γαστρίτιδα και στομαχικά έλκη το 1982 από τους Dr. Barry Marshall και Dr. Robin Warren στο Πέρθ της Αυστραλίας. Τότε, η συμβατική θεωρία ήταν ότι κανένα βακτήριο δεν μπορεί να ζήσει στο στομάχι, αφού το στομάχι παράγει μεγάλα ποσά οξέος. Σε αναγνώριση της ανακάλυψής τους βραβεύτηκαν το 2005 με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής.

Επίσης, συσχετίζεται με την ανάπτυξη του δωδεκαδακτυλικού έλκους και του καρκίνου του στομάχου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες ποσοστό 50% του πληθυσμού έχει ελικοβακτηρίδιο, ενώ στις ανεπτυγμένες φτάνει το 25-30%. Το 80% των ασθενών με ελικοβακτηρίδιο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα παρά τη χρόνια γαστρίτιδα που έχουν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Τα συμπτώματα – όταν υπάρχουν – είναι συνήθως αυτά της δυσπεψίας, δηλαδή γαστρικοί πόνοι, ναυτία, φούσκωμα, ερυγές (ρεψίματα) και μερικές φορές έμετος.

Λόγω της χρόνιας γαστρίτιδας που προκαλεί και της ατροφίας του βλεννογόνου μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη γαστρικού καρκίνου.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΑΠΝΟΗΣ


Το τεστ αναπνοής για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια εύκολη μέθοδος ανίχνευσής του με μεγάλη ειδικότητα και ευαισθησία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ασθενής να μην έχει πάρει αντιβίωση ή φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή του οξέος στο στομάχι για τουλάχιστον 20 μέρες πριν από την εκτέλεση του τεστ.

© 2019 Δημήτριος Ι. Κούνιος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος Πεπτικού