Υπηρεσίες

ΑΚΤΙΝΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ



Θεραπεία αγγειοδυσπλασιών και ακτινικής κολίτιδας με APC

Οι αγγειοδυσπλασίες είναι οι πιο συχνές αγγειακές βλάβες στον γαστρεντερικό σωλήνα. Πρόκειται για θύσανους αγγείων επιφανειακά στο τοίχωμα του εντέρου. Αποτελούν τη 2η αιτία αιμορραγίας μετά τα εκκολπώματα σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Ανευρίσκονται πιο συχνά στο δεξιό κόλον (ανιόν, τυφλό) αλλά εμφανίζονται και στο στομάχι και το λεπτό έντερο, όπου αποτελούν το 30-40% της γαστρεντερικής αιμορραγίας αγνώστου αιτιολογίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιμορραγία σταματά αυτόματα αλλά συνήθως υποτροπιάζει.

Η αγγειακή εκτασία του άντρου του στομάχου (GAVE – Gastric Antral Vascular Ectasia) είναι μια αγγειακή βλάβη του στομάχου, αγνώστου αιτιολογίας, η οποία μπορεί να αποτελεί αιτία σιδηροπενικής αναιμίας ή γαστρορραγίας σε ηλικιωμένα συνήθως άτομα. Οι χαρακτηριστικές αγγειακές βλάβες είναι γραμμοειδείς και συγκλίνουν στον πυλωρό και μοιάζουν με τις ρίγες που έχει το καρπούζι για αυτό και η νόσος περιγράφεται ως στόμαχος δίκην καρπουζιού (watermelon stomach).

Η ακτινική κολίτιδα και πιο ειδικά η ακτινική πρωκτίτιδα αποτελούν επιπλοκή της ακτινοθεραπείας (ΑΚΘ) σε κακοήθειες στην περιοχή της πυέλου (προστάτης, γυναικολογικά). Πρόκειται για φλεγμονή του εντέρου λόγω της ραδιενέργειας στα πλαίσια ΑΚΘ.

Η οξεία μορφή μπορεί να εμφανιστεί άμεσα μετά την ΑΚΘ, ενώ η χρόνια μορφή της μπορεί να εμφανιστεί από μερικούς μήνες έως και λίγα χρόνια μετά την ΑΚΘ. Τα κύρια συμπτώματα είναι απώλεια αίματος από τον πρωκτό, τεινεσμός, πόνος στον πρωκτό, αίσθημα ατελούς κένωσης, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε στενώσεις στο έντερο και δημιουργία συριγγίων.

Χαρακτηριστικές είναι η αγγειακές δυσπλασίες (τηλαγγειεκτασίες) που αποτελούν την αιτία της αιμορραγίας. Σε ήπιες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική.

Σε επιμονή των συμπτωμάτων, κυρίως αιμορραγίας, η επιλογή είναι επεμβατική και αποσκοπεί στην καταστροφή – καυτηριασμό των αγγειακών δυσπλασιών με Argon Plasma Coagulation (APC).

Ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση των βλαβών μπορεί να χρειαστούν 2-3 συνεδρίες κάθε 20-30 μέρες.

Σε όλες τις παραπάνω αγγειακές βλάβες του πεπτικού σωλήνα η οριστική θεραπεία είναι η καταστροφή – καυτηριασμός τους με APC.

Με την τεχνική αυτή χρησιμοποιείται υψηλής συχνότητας ενέργεια (μονοπολική διαθερμία) μέσω ιονισμένου αερίου αργού, που βρίσκεται σε μορφή πλάσματος, η οποία καταστρέφει – καυτηριάζει τις αγγειακές βλάβες.

Το πλεονέκτημα του APC σε σχέση με το laser είναι ότι η καταστροφή είναι επιφανειακή γιατί έχει μικρή διεισδυτικότητα στον ιστό, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για τις επιφανειακές αγγειακές βλάβες.

© 2019 Δημήτριος Ι. Κούνιος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος Πεπτικού