Υπηρεσίες

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑ


Η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG) είναι μία επεμβατική ενδοσκοπική πράξη, με την οποία τοποθετείται ένας ελαστικός σωλήνας στο στομάχι διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος. Στόχος της γαστροστομίας είναι η δυνατότητα σίτισης των ασθενών που αδυνατούν για οποιονδήποτε λόγο να καταπιούν την τροφή τους.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη σίτιση του ασθενούς με πολτοποιημένη (ομογενοποιημένη) τροφή μέσω του σωλήνα της γαστροστομίας απευθείας στο στομάχι, παρακάμπτοντας τη στοματική οδό.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Νευρολογικές παθήσεις, στις οποίες η δυνατότητα κατάποσης είναι δύσκολή ή αδύνατη, όπως Νόσος Πάρκινσον, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια.

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – κώμα, τραύματα προσώπου – λαιμού.

Όγκοι εγκεφάλου.

Κακοήθειες προσώπου – στόματος – αυχένα.

Σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου.

Καχεξία σε ασθενείς με AIDS, κυστική ίνωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.


ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Διαταραχές πηκτικότητας του αίματος (αυξημένη τιμή INR, χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων.

Ολική γαστρεκτομή.

Μεγάλη ασκιτική συλλογή.

Γενικευμένη καρκινωμάτωση κοιλίας.

Μικρό προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ


Η επέμβαση πραγματοποιείται στην ενδοσκοπική αίθουσα της κλινικής, αφού έχει προηγηθεί έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος και έχει διακοπεί η αντιπηκτική αγωγή που πιθανόν λαμβάνει ο ασθενής. Η προετοιμασία είναι αυτή της απλής γαστροσκόπησης, δηλαδή ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός 6-8 ώρες, ενώ χορηγείται ενδοφλέβια προφυλακτική αντιβίωση.

Ο αναισθησιολόγος καταστέλλει τον ασθενή και πραγματοποιείται γαστροσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζεται το σημείο του στομάχου από το οποίο θα εισαχθεί ο σωλήνας. Αφού προηγηθεί αντισηψία του δέρματος, γίνεται μία μικρή τομή στο δέρμα, από την οποία θα προωθηθεί ο σωλήνας γαστροστομίας. Ο σωλήνας στερεώνεται στο δέρμα με ειδικό δίσκο.

Η επέμβαση διαρκεί 15-30 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από την κλινική σε λίγες ώρες και να ξεκινήσει τη σίτιση. Αν συνυπάρχουν άλλες σοβαρές παθήσεις και η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι επιβαρυμένη ίσως χρειαστεί μία ημέρα νοσηλεία.



ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ


Όπως σε όλες τις επεμβατικές πράξεις υπάρχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών. Οι άμεσες και σοβαρές επιπλοκές (διάτρηση κοίλου σπλάχνου, ενδοκοιλιακή αιμορραγία) είναι σπάνιες. Οι απώτερες επιπλοκές περιλαμβάνουν μόλυνση της στομίας (κυτταρίτιδα γύρω από τη στομία), μικρή διαρροή του περιεχομένου του στομάχου γύρω από το χώρο του σωλήνα, μετατόπιση, και απόφραξη του σωλήνα. Αυτά συνήθως μπορεί να προληφθούν με την καλή περιποίηση της στομίας και τον καθαρισμό του σωλήνα.

ΠΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΩΛΗΝΑ


Ο σωλήνας της γαστροστομίας έχει χρόνο ζωής κάποιων μηνών. Το διάστημα, όμως, αυτό αλλάζει ανάλογα με το υλικό του σωλήνα, τη χρήση και την επιμέλεια στον καθημερινό καθαρισμό και τη συντήρησή του.

Οι αλλαγές γίνονται στο σπίτι του ασθενούς όταν κριθεί απαραίτητο.

Στις περιπτώσεις επανασίτισης από το στόμα η γαστροστομία μπορεί να αφαιρεθεί.


© 2019 Δημήτριος Ι. Κούνιος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος Πεπτικού