Υπηρεσίες

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΟΛΥΠΟΔΕΚΤΟΜΗ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ


Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι προβάλουν μέσα στον αυλό του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου. Το 25-30% των ανδρών 50 ετών και πάνω και το 15-20% των γυναικών έχουν πολύποδες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί. Πιθανώς σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελούν την αιτία σιδηροπενικής αναιμίας, ενώ όταν βρίσκονται κοντά στον πρωκτό να παρατηρηθεί αιμορραγία ή αποβολή βλέννης.

Επειδή ο καρκίνος στο παχύ έντερο δημιουργείται κυρίως από πολύποδες, είναι σκόπιμη η αφαίρεση τους, που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

ΤΥΠΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ


Υπερπλαστικοί ή Μεταπλαστικοί Πολύποδες

Είναι συνήθως μικροί πολύποδες, οι οποίοι δεν εξαλλάσσονται σε καρκίνο.


Αδενωματώδεις Πολύποδες

Είναι αυτοί που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.


Οδοντωτά Αδενώματα

Είναι πολύποδες οι οποίοι μακροσκοπικά μοιάζουν με υπερπλαστικούς πολύποδες αλλά δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.


Φλεγμονώδεις Πολύποδες

Είναι καλοήθεις και παρατηρούνται συνήθως σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.


Κυστικοί Πολύποδες

Παρατηρούνται στο στομάχι και μπορεί να σχετίζονται με τη χρόνια χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι και είναι καλοήθεις.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΟΛΥΠΟΔΕΚΤΟΜΗ


Είναι η τεχνική με την οποία αφαιρούνται οι πολύποδες κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης (γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση). Οι μικροί πολύποδες (μεγέθους μερικών χιλιοστών) αφαιρούνται με λαβίδα, η οποία περνάει μέσα από τον αυλό του ενδοσκοπίου. Οι πολύποδες με μέγεθος μεγαλύτερο από 5-6 χιλιοστά αφαιρούνται με βρόχο διαθερμίας. Ένας βρόχος (θηλιά) περνάει μέσα από τον αυλό του ενδοσκοπίου και βροχίζει τον πολύποδα από τη βάση του. Ο πολύποδας κόβεται με το κλείσιμο του βρόχου ενώ ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα καυτηριάζει την τομή ώστε να προκαλέσει αιμόσταση.



ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΔΕΚΤΟΜΗΣ


Η πολυπεκτομή κατά την κολονοσκόπηση είναι μια ασφαλής επέμβαση, σπάνια όμως μπορεί να προκληθεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μέχρι 20 ημέρες μετά (συνήθως σταματάει αυτόματα ή με διάφορες αιμοστατικές μεθόδους από τον ενδοσκόπο) ή διάτρηση (1/1000 περιπτώσεις ή λιγότερο) που μπορεί να γίνει αντιληπτή αμέσως ή μέσα στο πρώτο 24ωρο με έντονο πόνο στην κοιλιά. Για την αντιμετώπισή της μπορεί να απαιτηθεί εγχείρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αρκεί η χορήγηση ορών και αντιβίωσης.

Μετά την εξέταση επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση έντονου πόνου στην κοιλιά, πυρετού και εμέτων, εάν η κοιλιά είναι διατεταμένη και σκληρή ή εάν παρατηρήσετε σημαντική απώλεια αίματος στις κενώσεις.

© 2019 Δημήτριος Ι. Κούνιος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος Πεπτικού