Υπηρεσίες

ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ



Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία ελέγχουμε το ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του 12δακτύλου.

Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Είναι ασφαλής εξέταση και διαρκεί περίπου 7-10 λεπτά. Η γαστροσκόπηση δεν είναι επώδυνη εξέταση, είναι όμως αρκετά δυσάρεστη λόγω της τάσης προς εμετό που προκαλεί στον ασθενή, για αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών επιζητούν την εκτέλεσή της με αναισθησία (μέθη).


ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ


Στο ραντεβού πριν την εξέταση ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Θα ερωτηθείτε για αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε υπερτροφία προστάτη, γλαύκωμα, διαβήτη και αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα (Salospir, Plavix, Sintrom, Xarelto, Pradaxa κτλ).

Ο ασθενής παραμένει νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση. Νερό ή άλλα διαυγή υγρά μπορεί να πίνει μέχρι και 2 ώρες πριν την εξέταση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλάι. Θα τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι ώστε να σας χορηγηθεί ενδοφλέβια φάρμακο για την αναισθησία (μέθη).

Επίσης θα τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι (οξύμετρο) για να ελέγχονται ο κορεσμός σε οξυγόνο, οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ θα ελέγχεται και η αρτηριακής σας πίεση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα λαμβάνετε οξυγόνο με ρινικό καθετήρα.




Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετηθεί ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα. Μετά ξεκινάει η σταδιακή χορήγηση της ενδοφλέβιας αναισθησίας (μέθης).

Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από κει στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης επισκοπείται λεπτομερώς όλο το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν βιοψίες με λαβίδα, η οποία διέρχεται από αυλό εντός του γαστροσκοπίου, για ιστολογική εξέταση ή άμεσο έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μετά από 7-10 λεπτά ο γιατρός θα αποσύρει το ενδοσκόπιο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ


Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της εξέτασης, αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών και θα παραλάβετε την έκθεση και τις φωτογραφίες της γαστροσκόπησης. Εάν χρειάζεται θα σας χορηγήσει θεραπεία.

Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα. Θα συζητήσετε με τον γιατρό εάν και πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.
Φροντίστε να υπάρχει συνοδός μαζί σας γιατί απαγορεύεται η οδήγηση.

© 2019 Δημήτριος Ι. Κούνιος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος Πεπτικού