Υπηρεσίες

ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ



Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία ελέγχουμε το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός).

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Επίσης είναι η καλύτερη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας, από το εσωτερικό του εντέρου, σε ειδική οθόνη.


ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ


Στο ραντεβού πριν την εξέταση ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Θα ερωτηθείτε για αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε υπερτροφία προστάτη, γλαύκωμα, διαβήτη και αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα (Salospir, Plavix, Sintrom, Xarelto, Pradaxa κτλ).

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης είναι απαραίτητος ο καλός καθαρισμός του εντέρου με τη λήψη καθαρτικών. Επίσης 2 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Θα σας δοθεί σχετικό έντυπο με αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του εντέρου και τη δίαιτα που θα ακολουθήσετε 2 μέρες πριν την κολονοσκόπηση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ


Θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και να φορέσετε το ειδικό σορτς κολονοσκόπησης. Θα τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι ώστε να σας χορηγηθεί ενδοφλέβια φάρμακο για την αναισθησία (μέθη).

Επίσης θα τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι (οξύμετρο) για να ελέγχονται ο κορεσμός σε οξυγόνο, οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ θα ελέγχεται και η αρτηριακής σας πίεση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα λαμβάνετε οξυγόνο με ρινικό καθετήρα.

Ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσει το φάρμακο για την αναισθησία και σε λίγο χρονικό διάστημα θα κοιμηθείτε. Το κολονοσκόπιο, επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός).

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελέγχεται λεπτομερώς όλο το τοίχωμα του εντέρου. Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν βιοψίες με λαβίδα, η οποία διέρχεται από αυλό εντός του κολονοσκοπίου. Αν βρεθούν πολύποδες υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αφαίρεσής τους αφού έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του ασθενούς. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 20-30 λεπτά.




ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ


Μετά την εξέταση, σε λίγη ώρα, ο ασθενής ξυπνά. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας. Πιθανόν να υπάρχει ήπιος μετεωρισμός (φούσκωμα στην κοιλιά), από τον αέρα που εισάγεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο οποίος υποχωρεί μετά από λίγη ώρα.

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της εξέτασης, αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών και θα παραλάβετε την έκθεση και τις φωτογραφίες της κολονοσκόπησης. Εάν χρειάζεται θα σας χορηγήσει θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα. Θα συζητήσετε με τον γιατρό εάν και πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.

Φροντίστε να υπάρχει συνοδός μαζί σας γιατί απαγορεύεται η οδήγηση.

© 2019 Δημήτριος Ι. Κούνιος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - Ενδοσκόπος Πεπτικού